Bir yıllık takvime göre her sene günü değişen, bereketin simgesi Aşure Günü bu sene 20 Eylül’e denk geliyor.
Sizler için hazırladığımız aşure tarifimiz.
Malzemeler; 500 gr. Buğday veya yarma buğday (gendime), 1 su bardağı kuru fasulye, yarım su bardağı nohut, yarım su bardağı pirinç, 1 çay bardağı kuru üzüm, 10 adet kuru kayısı, 10 adet kuru incir, ½ su bardağı fındık, 1 adet orta boy elma, 1 adet orta boy portakal, 4 adet karanfil, 1,5 su bardağı toz şeker, 5 su bardağı (1 lt) sıcak su
Süslemek için; 1 adet nar (taneler halinde), yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz içi, 1 yemek kaşığı tarçın
Hazırlanışı; Bol suda yıkadığınız buğdayı derin bir tencereye alın. Üzerine üç parmak kalınlığı geçmeyecek şekilde su ilave edin ve orta ateşte haşlamaya başlayın.
Başka tencerelerde yıkanmış nohut ve kuru fasulyeyi sıcak su ilavesiyle orta ateşte haşlayın. Kuru kayısı ve incirleri küçük küpler halinde kesin ve yine ayrı kaplarda sıcak su ile haşlayın.
Portakal kabukları ve elmayı küçük küpler halinde doğrayın (portakalın posalı kısımlarını kabuklarından ayrı soymaya özen gösterin bu güzel bir koku katacaktır.)
Buğdayı arada bir karıştırarak pişirmeye devam edin. Haşlanan diğer malzemelerin suyunu süzdükten sonra buğdayın tenceresine koyun ve aynı tencerede pişmeye başlayan bakliyatlara 5 su bardağı sıcak suyu ekleyin.
Haşladığınız meyvelerin suyunu süzün ve aşure tencerenize alın. Soğuk suda yıkadığınız pirinci elma ve portakal kabuklarını ilave edin. Karanfili ve fındığı da ekledikten sonra karıştırarak 20 dakika daha pişirin.
Soğuk sütü kesilmemesi için aşure ile ılıştırın, tencereye dökün ve hızlıca karıştırın. Toz şekeri yavaş yavaş katıp, karıştırmaya devam edin.
Dibinin tutmaması için sıkça karıştırdığınız aşureyi kısık ateşte 30 dakika daha pişirin. Pişen aşureyi ocaktan alın, ılınması ve kıvam alması için bir kenarda bekletin.
Servis kaselerine aldığınız aşureleri nar ve tarçınla süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun