Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Cemal Aytaç Ak Diyabetli bireyin beslenmesiyle ilgili şu bilgileri verdi:
Diyabetin büyük bir kısmının (tip 2) nedeni yanlış beslenme ve şişmanlıktır. Eğer ailenizde şeker hastası varsa çok daha fazla dikkat etmeniz gerekir.
Diyabetten korunmak için neler yapmalıyız?
• Gün içinde kahvaltı ile öğle yemeği arasına, öğle akşam yemeği arasına, akşam yemeğinden sonra ara öğün tüketmeliyiz. (meyve-yoğurt)
• Ana öğünleri kesinlikle atlamamalıyız.
• Yemekleri doğru pişirme teknikleri ile hazırlamalıyız.
• Öğünlerimiz vitamin mineral açısından dengeli ve yeterli olmalı.
• Kepekli ürünler tercih etmeliyiz.
Diyabetten korunmak için nelerden kaçınmalıyız?
• Kızartılmış besinler,
• Salam, sosis, pastırma, sucuk
• Şeker ve şekerli tüm besinler
• Şekerli içecekler
• Hazır çorba, mayonez, ketçap türü besinler
• Sakatatlar
Bir günlük örnek menü
Sabah:
Süt+Peynir+Zeytin+Yumurta+kepekli Ekmek
Kuşluk:
Meyve+yoğurt
Öğle:
Çorba/pilav/makarna
Sebze yemeği
Salata
Et Yemeği
İkindi:
Meyve +yoğurt+tost
Akşam:
Çorba/pilav/makarna
Sebze yemeği
Salata
Et Yemeği
Gece:
Meyve +yoğurt+süt
Hasta eğitiminin önemi:
Diyabet her şeyden önce bu konuyla uğraşan hekimler ve bu hastalığı taşıyan hastalar için tam bir disiplin gerektirir. Modern tıpta olan gelişmeler, hasta takip ve tedavisinde kabul edilen uluslararası kriterler hekim tarafından takip edilip bu kurallardan taviz vermeden hastalara uygulanmalıdır. Hastalığını iyi tanıyan hastaların, tedavilerini daha düzenli uyguladıkları ve başarı hedeflerine daha çok ulaştıkları görülmüştür.
Bu nedenle bu konuda özel hizmet veren dernekler, sağlık kuruluşları ve uzman doktorlar; hasta ve hasta yakınlarının katılabildiği kitlesel eğitim, toplantı ve diğer faaliyetlerini düzenli olarak yapmaktadır.
Herkese sağlıklı günler dileriz.