15 Aug 2018

Bayram sofralarınız için menünüzü planladınız mı? Sizin için ufak bir ipucu verelim. Kalburabastı tarifimiz;

Malzemeler: 125 gram tereyağı, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı süt, 3,5 su bardağı un, 2 yemek kaşığı irmik, 1,5 çay kaşığı kabartma tozu, 1/2 su bardağı ceviz içi

Şerbeti için: 2 su bardağı toz şeker, 3 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı limon suyu,

Servisi için: 2 yemek kaşığı toz antep fıstığı

Hazırlanışı:

Şerbeti için; toz şeker ve suyu derin bir tencereye aktarın. Aralarda karıştırarak, koyu bir şurup kıvamı alana kadar yaklaşık 20 dakika, orta ateşte kaynatın.

Hamuru için; tereyağını küçük bir sos tenceresinde kısık ateşte eritin. Karıştırma kabına aktardığınız eritilmiş tereyağına, yoğurt, süt ve zeytinyağını ekleyin. Azar azar un, irmik ve kabartma tozu attığınız hamuru toparlanana kadar yoğurun.

Bu sırada şurup kıvamını alan şerbete limon suyunu katın. Kısık ateşte 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğuması için oda sıcaklığında bekletin.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın, avuç içinizde yuvarladıktan sonra hamuru temiz bir kalbura bastırıp, yaklaşık 10 cm. büyüklüğünde yuvarlak şeklinde açın. Orta kısmına küçük parçalar halinde olan ceviz içinden yerleştirdikten sonra kalbur üzerinde rulo şeklinde sarın. Aynı işlemi hamur bitene kadar tek tek uygulayın.

Tabanını tereyağı ile yağladığınız fırın tepsisine hamur tatlılarını, birleşim yeri alt tarafta kalacak şekilde, aralıklı olarak yerleştirin. Kalburabastıları, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25 dakika kadar pişirin. Renklerinin daha koyu olmasını arzu ederseniz dereceyi arttırıp, pişirme işlemini 10 dakika daha sürdürün.

Fırından çıkan sıcak tatlıların üzerine soğuyan şerbeti azar azar gezdirin ve içine çekmesi için beklettikten sonra toz Antep fıstığı ile süsleyip, sevdiklerinizle paylaşın.

Afiyet olsun.