Migreni ağrı kesicilerle değil, doğru beslenmeyle de yenebilirsiniz!
Toplumun büyük bir kesiminde görülen migrenin tedavisinde, belirtileri tetikleyen gıdaları belirleyerek ve bu gıdalardan kesinlikle uzak durarak korkunç baş ağrılarını engellemek mümkün.
Yapılan araştırmalar, hastaların yarısından fazlasının sadece gıdalarını düzenleyerek ağrılarının %30’dan fazla oranda azaldığını ortaya koydu. Bu neredeyse hekimlerin ilaçla yakalamak istediği bir hedef. Ayrıca, hastaların beşte birinde ise ataklar yarıdan fazla kayboldu.
Migren hastalarına uygulanan Tip3 testiyle hastada ağrıya yol açan besinlerin bulunabildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş, migren ve beslenme arasındaki ilişki için bakın neler anlattı.
Migren atağının çok çeşitli tetikleyicisi vardır. Bunlardan bazıları kontrol edilebilir. Migrenli hastaların tümüne genel olarak verilebilecek öğüt; düzenli uyku uyumaları, düzenli beslenmeleri, öğün atlamamaları ve aç kalmamalarıdır. Bunların yanında bir de ne yedikleri önem taşıyor. Tip 3 testiyle migreni tetikleyen gıdalar belirlenebiliyor.
Gıdalar migreni tetiklemede her zaman tek başına etkili olmayabilir. Hastanın o gıdayı aldığında, gıdaların içine giren bileşenlerden öyle bir maddeye karşı duyarlılığı vardır ki; birbirinden farklı gibi görünen iki ayrı yemeği yediğinde de migreni ortaya çıkabilir.
Migren bazen şeker gibi yaygın kullanılan bir maddeden kaynaklanabilir, bazen de kırmızı şarap gibi her öğün kullanılmadığından, sonradan etkilerini tespit edebilen gıdalardan da kaynaklanabilir.
Örnek olarak, kişi peynirin migreni tetiklediğini fark eder ama kepek ekmeğinin etkisini fark etmeyebilir. Dolayısıyla ağrılar yine gelir. Kişinin bu durumun ayrımına kendi kendine varması kolay değildir. Neyin migreni tetiklediğini belirlemenin en iyi yolu testle bunu ortaya koymak.
Tip3 testi “yaygın”, “seyrek” ve “çok seyrek” kullanılan gıdaları kapsıyor. Dolayısıyla son derece geniş bir yelpazeye uzanıyor. Test ile;
• Et, süt, peynirler
• Deniz mahsulleri
• Mayalar
• Mantarlar
• Salatalar
• Çay gibi demlenen içecekler
• Hazır gıdalarda kullanılan katı ve boyar maddeler
• Baharatlar
• Ve diğer birçok besinler taranıyor.
Test nasıl yapılıyor?
Tip3 testi, herkese kolaylıkla yapılabilen basit bir test. Test, hastaya çeşitli gıdalar verilerek değil, kandan bakılıyor. Hastanın kanında 266 gıdaya karşı antikor aranıyor. Düzeyi yüksek bulunan antikorlar, duyarlı gıda olarak kabul ediliyor.
Duyarlı olunan gıdalar belirlendikten sonra, bu listedeki yiyeceklerden en az üç aylık bir süre tamamen uzak kalmak yeterli olabiliyor. Eğer çok duyarlı olunan gıdalar varsa aylarca, belki bir yıl uzak kalmak gerekiyor. Belli süre gıdadan uzak durulduktan sonra, bu gıdalar aşırıya kaçmamak koşuluyla tekrar tüketilmeye başlanabilir.
Tek başına test yeterli mi?
Diyet her zaman migrene çare olamaz. Ancak yoğun ilaç tedavisi uygulanan hastalar, yediklerine dikkat ederek migren ağrılarını azaltabiliyorlar. Her koşulda kişi her zaman kendi kendisinin doktoru olmalı, yediklerine, uykusuna ve neyin migrenini tetiklediğine dikkat etmelidir.