Doğada ham olarak bulunan, mutfaklara ve sofralara ise işlenerek gelen tuz, geçmişte gıda ürünlerini saklamakta kullanılsa da günümüzde fazla miktarda tüketimi sağlığı tehdit ediyor.
Günlük yaşamda tuzun yeri ve genel sağlığa etkileri konusunda Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen şu bilgileri verdi.
Tuzun vücuttaki işlevleri nelerdir?
Sodyum, sofra tuzunun yapısında yer alır ve %40’ını oluşturur. Çok az miktarda tuz sağlık için yeterli oluyor. İçerdiği sodyum ile vücut sıvılarının dengesini ve basıncın devamlılığını sağlayan tuz, potasyum minerali ile birlikte vücutta kendi isimlerini taşıyan sodyum-potasyum adlı pompayı çalıştırarak hücrelerin içinde ve dışında yer alan suyun dengeli dağılımında rol önemli oynuyor.
Aşırı tüketiminin zararı oluyor mu?
Yüksek miktarda tuz tüketimi hipertansiyona neden olurken; felç, beyin damarı tıkanıklığı, kalp yetmezliği ve kalp krizi için de risk yaratıyor. Kan basıncını yükselterek böbreklere zarar verirken, içeriğindeki sodyumun da doğrudan böbreklere olumsuz etkisi bulunuyor. Osteoporoza neden olabildiği gibi, mide kanserine de eğilim yaratan tuzun astım krizlerini uyardığı da biliniyor.
Tuz tüketimini azaltmak hastalıkların oluşma riskini etkiliyor mu?
Günlük tuz tüketimi 5 gr.’a düşürüldüğünde felç riski %23, kalp krizi riski de oranında azaltılabiliyor. Bu oranlar kimi zaman ilaç tedavisine rağmen sağlanamıyor.
Tuzu az tüketmek mümkün mü?
Hazır gıda tüketilmese de yenilen sebze ve meyvelerde günlük gereksinimi karşılayacak kadar tuz bulunuyor.