Eskiden sadece Çin hükümdarları için üretilen, dünyada yasak pirinç olarak da bilinen siyah pirinç, artık Türk sofralarını süslüyor.
Besin değeri yüksek, magnezyum ve demir açısından zengin, lif ve mineral deposu siyah pirinç Türkiye’de ilk kez Edirne’de, Filipinler’deki Uluslararası Çeltik Enstitüsü‘nden getirilen tohumlar çoğaltılarak üretilmeye başlandı.
Siyah pirincin kalp hastalıklarına ve kansere karşı etkili olabileceği belirtiliyor.
Yapılan araştırmalarda siyah pirincin ürüne rengini veren ve hücre yenileme, yani antioksidan özelliği kazandıran antosiyaninler açısından çok zengin olduğunu bildiriliyor.
Özellikle lif ve mineral zenginliği açısından yüksek olan siyah pirinç vejetaryenlerin popüler yemeği olarak kabul ediliyor.