Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de balık çok az tüketiliyor. Kişi başına balık tüketimi yılda 8 kilogram iken, dünyada ortalama 16 kilogram olarak gösteriliyor.
Olumlu etkilerin sağlanabilmesi için haftada en az 2 kez (300gr.) balık tüketilmesi öneriliyor.
Balığın protein içeriği ve A, D, K ve B grubu vitaminler (B1, B2, B6, B12) açısından zengin ayrıca, iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da iyi bir kaynak. İnsan vücudunda üretilemeyen ve bu nedenle mutlaka besinler yoluyla vücuda alınması gereken yağ asitlerinden olan çoklu doymamış yağ asitleri, eikosapentoenoik asit ve dokosaheksaenoik asit en önemli kaynak.
Her balık bol bulunduğu mevsimde satın alınmalı.
Konserve balık satın alırken, mutlaka etiket bilgiler okunmalı. Son kullanma tarihine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘ndan üretim/ithalat izni bulunmasına, kutuda delik, hasar veya bombeleşme olmamasına dikkat edilmeli.
Taze balıklar satın alındıktan sonra iki saatten fazla oda sıcaklığında bekletilmemeli, pulları ve içi hemen temizlendikten, yıkanıp, iyice kurulandıktan sonra pişirilinceye kadar uygun bir kapta buzdolabı ısısında muhafaza edilmeli. Balıkların, buzdolabı ısında 1-2 gün, derin dondurucuda ise 3-6 ay saklanmalı.